HomeMapa SerwisuKontakt
» Wyszukiwarka

Mieszanki przyprawowe COMBI do kiełbas i wędlin

Mieszanki Przyprawowe Combi są to wieloskładnikowe gotowe do użycia mieszanki przypraw i dodatków funkcjonalnych, niezbędnych do produkcji kiełbas i wyrobów wędliniarskich. Zalecana dawka stosowania zawiera odpowiednie składniki nadające wyprodukowanym sortymentom wędlin pożądane walory smakowe i zapachowe oraz właściwą barwę na przekroju. Mieszanki można stosować do mięsa świeżego prosto z rozbioru,jak również do mięsa wcześniej peklowanego.Przy stosowaniu mięsa mechanicznie odkostnionego (MOM)lub emulsji kolagenowo-tłuszczowej, stosowanie mieszanek combima szczególne znaczenie w uzyskaniu wykwintnego smakui apetycznej barwy.Mając na uwadze zdrowie konsumentów stosujemy do produkcji naszych mieszanek składniki naturalne nadając im charakter EKOLOGICZNY.

 

Lp.

 

NAZWA ASORTYMENTU

 

CHARAKTERYSTKYTKA

 

DOZA

 

[g/1kg g.w.]

 

1                            

Aromat szynki tyrolskiej

 

Aromat o specyficznym smaku i zapachu, przeznaczony do bloków i konserw

 

2-3

 

2                            

Biała

 

Wyraźna nuta czosnku i majeranku niezbędna do wyprodukowania wyrobu o wysokich walorach smakowych.

 

5-7

 

3                            

Biała grilowa

 

Starannie dobrany zestaw ziół, przypraw oraz środków  funkcjonalnych oddający w  pełni tradycyjny smak kiełbasy

 

10

 

4                            

Białostocka

 

Mieszanka przypraw naturalnych i ich ekstraktów oraz cukrów do kiełbasy surowej lub pieczonej. Szczególnie wyczuwalny pieprz, czosnek i gorczyca

 

5-7

 

5                            

Czosnkowa

 

Mieszanka przypraw naturalnych i ich ekstraktów z uwypuklonym sma-kiem pieprzu i czosnku. Szczególnie polecana do kiełbas z dużą zawartości tłuszczu.

 

5-7

 

6                            

Delikatesa

 

Uniwersalna przyprawa, szczególnie polecana do wyrobów z mięsa drobiowego. Doskonale nadaje się do parówek drobiowych oraz cielęcych.

 

5-7

 

7                            

Domowa

 

Doskonała przyprawa oparta na mieszaninie przypraw naturalnych oraz ich ekstraktów. Wyraźna nuta  czosnku oraz łamany pieprz predysponują wyroby z zastosowaniem tej przy- prawy do grupy kiełbas tradycyjnych          

 

8-9

 

8                            

Egzotyczna

 

 Preparat doskonale wybarwiający wyroby mięsne, stosuje się również do sporządzania solanek, szczególne zastosowanie znajduje w przygotowaniu solanek do boczku (200g/100l)

 

1-1,5

 

9                            

Golonkowa

 

Zestaw unikalnych przypraw z udziałem aro-matu łagodnego dymu z posmakiem ziół nadających kiełbasie charakterystyczny smak golonki. Dominujący smak pieprzu, kolendry i gałki muszkatołowej. Polecana również jako łagodna przyprawa do innych kiełbas grubo rozdrobnionych typu szynkowa.

 

5-7

 

10                           

Grilowa

 

Mieszanka przyprawowa przeznaczona do wędlin grilowych o wyjątkowym smaku i zapachu z dodatkiem naturalnych ziół.

 

5-7

 

11                           

Grillowa miętowa

 

 

Aromatyczna mieszanka przypraw przeznaczo na do wędlin grillowanych z delikatną nutą cytryny i  wyraźniejszą mięty. Dodatek ziół powoduje doskonałą kompozycję smakowo-zapachową pobudzającą zarówno apetyt jak i strawność

 

7-9

 

12                           

Grilowe diabolo

 

 

Przyprawa o charakterystycznym składzie opartym na tradycji grillowa- nych wędlin węgierskich o dużej zawartości papryki i znacznej pikantości.

 

11-13

 

13                           

Horton

 

Aromatyczna mieszanka wzmacniaczy smaku oraz silnego koncentratu dymu wędzarniczego. Doskonały dodatek smakowy do wędzonek oraz kiełbas w osłonkach barierowych

 

1-3

 

lub

 

4-5/ 100l

 

14                           

Jałowcowa

 

Kompozycja przypraw naturalnych oraz ekstraktów nadających wyrobowi charakterystyczny posmak jałowca z wyczuwalnym w tle zapachem grzyba leśnego. Nowa formuła z bardziej wyraźnym zapachem jałowca.

 

5-7

 

15                           

Jałowcowa extra

 

 

Kompozycja przypraw naturalnych oraz ekstraktów nadających wyrobowi charakterystyczny posmak jałowca oraz bogaty bukiet smakowy typowy dla wysokiej klasy kiełbasy. Nowa formuła z bardziej wyraźnym zapachem jałowca.

 

8

 

16                           

Jarmarczna

 

Kompozycja przypraw o  specyficznych walorach smakowo-zapachowych przeznaczona do różnorodnych wędlin wieprzowo-wołowych z dużą zawartością tłuszczu.

 

5-7

 

17                           

Kabanos

 

Charakterystyczny zestaw przyprawowy, znajdujący uznanie u wielu producentów, przeznaczony do wędlin zarówno wieprzowych jak i drobiowych  o  charakterystycznym smaku i zapachu z wyraźną nutą kminku

 

5-7

 

18                           

Kabanos extra

 

 

Unikalny zestaw przyprawowy, przeznaczony do wędlin zarówno wieprzowych jak i drobiowych  o perfekcyjnie dobranym smaku i zapachu z  wyraźną nutą kminku

 

8

 

       19               

 

Kabanos grillowy

 

 

 

Zestaw specjalnie zestawionych przypraw, odpornych na drastyczne warunki wtórnej obróbki termicznej. Niezastąpiony do produkcji wyro-bów o wysokich walorach smakowych.

 

6-8

 

       20               

Kaszanka

 

Mieszanka przypraw naturalnych oraz ekstraktów dająca produkt o wysokich, powtarzalnych walorach smakowych.

 

5-7

 

       21               

Kiełbasa smażona

 

 

Kompozycja przypraw naturalnych oraz ekstraktów nadających wyrobowi charakterystyczny posmak kiełbasy smażonej z wyczuwalnym smakiem cebuli

 

15-17

 

       22               

Kolbacz

 

Kompozycja do produkcji wyrobów typu węgierskich kiełbas surowo dojrzewających jak również pieczeni paprykowych

 

15

 

       23               

Kolormit

 

Preparat doskonale wybarwiający wyroby mięsne, stosuje się również do sporządzania solanek, szczególne zastosowanie znajduje w przygotowaniu solanek do boczku (200g/100l)

 

1-1,5

 

       24               

Krakowska

 

Mieszanka przyprawowa z  przypraw naturalnych i ekstraktów pieprzu, czosnku i kminku charakterystyczna dla kiełbasy krakowskiej

 

5-7

 

       25               

Lisiecka

 

Mieszanka ekstraktów i  przypraw naturalnych przeznaczona do produkcji wysokojakościowych wyrobów.

 

6-8

 

       26               

Lunchmeat II

 

Mieszanka ekstraktów i  aromatów przeznaczona do konserw sterylizowanych i bloków.

 

5-7

 

       27               

Marynata curry

 

Specjalnie dobrane ekstrakty przypraw,  suszonych ziół. W połączeniu z olejem barwiącym curry  pozwala uzyskać atrakcyjne, smaczne i  kruche produkty z przeznaczeniem do obróbki na grilu.

 

20

 

       28               

Marynata duńska

 

Oparta w 100% na ekstraktach przypraw bez udziału suszu ziół i przypraw sprawia iż grilo- wane mięsa nie pokrywają się zwęglonym suszem. Łagodna w smaku lecz z intensywnym aromatem rozmarynu, bazylii oraz oregano. Smak słodko-kwaśny, bez udziału glutaminianu sodu. Kolor ciemno miodowy

 

35

 

       29               

Marynata gyros paprykowy

 

Formuła oparta na naturalnych przyprawach z bogatym zestawem ziół z lekką nutą imbirową. Intensywnie czerwona, bez udziału glutaminianu sodu. Zastosowane specjalnie modyfikowane skrobie zapewniają doskonałą przyczepność marynaty do mięsa.

 

35

 

       30               

Marynata hot wings

 

Oparta w 100% na ekstraktach przypraw bez udziału suszu ziół i przypraw sprawia iż grilowane mięsa nie pokrywają się zwęglonym suszem. Smak pikantno-kwaśny z nutą pomidora. Bez udziału glutaminianu sodu.

 

35

 

       31               

Marynata piri-piri

 

 

Nowatorska formuła marynaty oparta na mieszaninie tłuszczy roślinnych oraz ekstraktów i suszy ziół, bez glutaminianu. Gwarantuje doskonałą kruchość, smak oraz trwałość wyrobu gotowego

 

100

 

       32               

Marynata węgierska

 

Łagodna w smaku z  dominującym smakiem i aromatem papryki z uzu- pełniającym dodatkiem liofilizowanego grysu warzywnego. Bez udziału glutaminianu sodu. Kolor intensywnie czerwony

 

35

 

       33               

Metka cebulowa

 

Mieszanka ekstraktów i  aromatów o wysokiej czystości mikrobiologicznej wraz z stabilizatorem barwy, zapewniającym bardzo dobre wybarwienie i trwałość. Wyraźna nuta cebuli.

 

10

 

       34               

Metka łososiowa

 

Kompletna mieszanka przyprawowa z przypraw naturalnych, ekstraktów i aromatu dymu wędzarniczego. Zapewnia swoisty smak, trwałą barwę i smarowność.

 

15

 

       35               

Metka tatarska

 

Kompletna mieszanka przyprawowa z przypraw naturalnych i ekstraktów razem ze środkiem do dojrzewania. Zapewnia trwałe wybarwienie, smarowność oraz wyważone przyprawienie.

 

10

 

       36               

Mielonka dębicka

 

Kompletna mieszanka aromatów oraz przypraw gwarantująca wyrób o bardzo aromatycznym bukiecie smakowo-zapachowym.

 

7-9

 

       37               

Mielonka konserwowa

 

Kompletna mieszanka aromatów oraz przypraw o charakterystycznym smaku wyrobów konserwowych.

 

7-9

 

       38               

Mortadela

 

Kompozycja przypraw naturalnych i ekstraktów. Dominująca nuta papryki, gorczycy i gałki muszkatołowej.

 

5-7

 

       39               

Myśliwska

 

Mieszanka przyprawowa charakterystyczna dla kiełbasy myśliwskiej

 

5-7

 

       40               

Olej barwiący barbecue

 

   

 

Olej przeznaczony do aromatyzowania i atrakcyjnego wybarwiania powierzchni mięs przeznaczonych do grillowania o wyraźnym smaku i zapachu czosnku oraz majeranku. W połączeniu z  marynatą barbecue oraz solanką gustus pozwala uzyskać atrakcyjny wygląd z wykwintną kruchością

 

30

 

       41               

Olej barwiący curry

 

Olej przeznaczony do aromatyzowania i atrakcyjnego wybarwiania powierzchni mięs przeznaczonych do grillowania o żółtym kolorze. W połączeniu z marynatą curry oraz solanką gustus pozwala uzyskać atrakcyjny wygląd, wyszukany smak oraz delikatną kruchość

 

30

 

       42               

Parówka

 

Mieszanka do wyrobów homogenizowanych jak parówki i parówkowa z delikatną a jednocześnie wyrazistą nutą smakową.

 

5-7

 

       43               

Parówka clasic

 

Mieszaka pozwalająca uzyskać tradycyjny smak wyrobu w połączeniu z dużą smakowitością i wybarwieniem

 

6-8

 

       44               

Parówka jogurtowa

 

 

Mieszanka do wyrobów homogenizowanych jak parówki i parówkowa z delikatną a jednocześnie wyraźną nutą jogurtu

 

12-14

 

       45               

Parówka Max

 

 

Mieszanka do wyrobów homogenizowanych jak parówki i parówkowa z wyrazistą nutą smakową gałki i  atrakcyjnym bukietem smakowym

 

5-7

 

       46               

Parówka wiedeńska

 

Mieszanka do wyrobów homogenizowanych o delikatnym, łagodnym smaku przeznaczona do  wyrobów delikatesowych.

 

 

6-8

 

       47               

Pasztet cebulowy

 

Mieszanka przyprawowa o indywidualnym bukiecie smakowo-zapachowym z dominującą nutą cebuli.

 

10

 

       48               

Podwawelska

 

Przyprawa przeznaczona do wyrobów szlachetnych, raczej z lepszego surowca mięsnego. Ma także zastosowanie przy produkcji kiełbasy toruńskiej. Znalazła również zastosowanie w pieczeniach z mięsa wieprzowego

 

5-7

 

       49               

Polędwica maślana

 

 

Mieszanka oparta na nowej linii ekstraktów, nadaje wyrobom wyraźny smak i zapach świeżego masła. W połączeniu z pozostałymi przyprawami daje produkty w pełni zbilansowane organoleptycznie. Doskonale sprawdza się w produktach z  zastosowaniem mięsa drobiowego, maskując charakterystyczny dla tego mięsa posmak.

 

9-11

 

       50               

 

Polędwica paprykowa

 

 

Mieszanka oparta na nowej linii ekstraktów, nadaje wyrobom wyraźny smak i zapach świeżej papryki. W połączeniu z płatkami papryki daje produkty w pełni zbilansowane optycznie i organoleptycznie. Doskonale sprawdza się w  produktach z zastosowaniem mięsa drobiowego, maskując charakterystyczny dla tego mięsa posmak. Niezastąpiona również w produkcji pieczeni typu paprykowa lub pizza.

 

5-7

 

       51               

Polska surowa

 

Mieszanka przypraw naturalnych, ekstraktów, cukrów razem ze środkiem do dojrzewania i  stabilizowania barwy. Szczególnie wyczuwalny pieprz, czosnek i majeranek. Produkt o dużej czystości mikrobiologicznej

 

5-7

 

       52               

Przyprawa do smalcu

 

Doskonale sprawdzająca się mieszanka przypraw oraz dodatków smakowych, poprawiająca smak smalcu.

 

8

 

       53               

Przyprawa do szynki Bawarskiej

 

Mieszanka przypraw naturalnych oraz ich ekstraktów nadająca powierzchni szynek doskonałe wybarwienie, smak oraz połysk w połączeniu z wysublimowanym smakiem wykwintnego wyrobu

 

10

 

       54               

Rzeszowska

 

Mieszanka przypraw doskonale nadająca tradycyjny aromat kiełbasie rzeszowskiej z  dominującym aromatem kardamonu oraz czosnku.

 

5-7

 

       55               

Salami czosnkowe

 

Salami pieprzowe

 

Pełna kompozycja przypraw o określonym kierunku smakowym wraz ze środkami pomocniczymi zapewniającymi szybkie i prawidłowe dojrzewa- nie. Zapewnia doskonałe wybarwienie, sterowane obniżenie pH oraz pro- dukt o pełnym aromacie i smaku . Nie wymaga komór klimatyzacyjnych.

 

10

 

       56               

Salami węgierskie

 

Pełna kompozycja przypraw o określonym kierunku smakowym wraz ze środkami pomocniczymi zapewniającymi szybkie i prawidłowe dojrzewa-nie. Zapewnia doskonałe wybarwienie, sterowane obniżenie pH oraz pro- dukt o pełnym aromacie i smaku . Nie wymaga komór klimatyzacyjnych.

 

15

 

       57               

Salceson

 

Kompozycja przyprawowa z przewagą pieprzu, czosnku i kminku. Przyprawa mająca duże uznanie wśród producentów.

 

5-7

 

       58               

Salceson dworski

 

Mieszanka przypraw oraz żelatyny mająca wyjątkowe walory smakowe. Doskonale nadaje się do produkcji wysokogatunkowych wędlin podrobo-wych w przeźroczystych osłonkach podkreślających wysoką jakość produktu.

 

50

 

       59               

Salceson szlachecki

 

Przyprawa o silnym akcencie kminku i orzeźwiającym lekko kwaskowym smaku.

 

7-9

 

       60               

Senatorska

 

Przyprawa o wysokim stopniu smakowitości z bogatym bukietem smakowym. Doskonale nadaje się do produkcji wyrobów  o zakładanej wysokiej jakości. Sprawdza się również w kiełbasach o podwyższonej zawartości tłuszczu.

 

6-8

 

       61               

Serdelki

 

Mieszanka do produkcji serdelek wieprzowych i drobiowych. Delikatny smak z przewagą pieprzu i gałki muszkatołowej.

 

5-7

 

       62               

Staropolska

 

Przyprawo o wyraźnej nucie czosnkowo-majerankowej. Doskonałe właściwości wybarwiające. Przeznaczona głównie do kiełbas surowych

 

5-7

 

       63               

Swojska

 

Mieszanka przypraw nawiązująca do tradycyjnego smaku i aromatu wędlin przygotowywanych w warunkach domowych  co podkreśla wyraźna nuta czosnkowa  w połączeniu z  widocznym pod osłonką  łamanym pieprzem.

 

8-10

 

       64               

Szynkowa

 

Mieszanka o bogatej kompozycji przypraw nadająca wędlinom szynko- wym specyficzny smak i zapach z nutą kolendry i gałki muszkatołowej.

 

5-7

 

       65               

Szynka bawarska

 

Mieszanka ekstraktów przypraw oraz mięsnych aromatów, doskonała do wyrobów blokowych oraz konserw sterylizowanych zarówno wieprzowych jak i drobiowych

 

5-7

 

       66               

Szynka drobiowa

 

Wykwintny smak oraz doskonały aromat to cechy tej starannie dobranej mieszanki przypraw. 

 

5-7

 

       67               

Śląska

 

Typowa mieszanka przypraw naturalnych i ich ekstraktów do produkcji kiełbasy śląskiej. Nadaje tradycyjny smak z dominującą nutą pieprzu, czosnku i  kolendry.

 

5-7

 

       68               

Śląska tradycyjna

 

Typowa mieszanka przypraw naturalnych  do produkcji kiełbasy śląskiej. Nadaje tradycyjny smak z dominującą nutą pieprzu, czosnku i kolendry.

 

6-8

 

       69               

Tatrzańska

 

Charakterystyczna przyprawa z dominującą  nutą kminku oraz pieprzu

 

6-8

 

       70               

Tuchowska

 

Pikantna mieszanka przypraw naturalnych i ich ekstraktów. Wśród wielu przypraw szczególnie wyczuwalny jest pieprz, czosnek i papryka. Polecana do kiełbas z  udziałem mięsa wołowego i drobiowego.

 

5-7

 

       71               

Tuszonka

 

Specjalnie dobrane przyprawy oraz dodatki smakowe uatrakcjonujące wyroby z dużym udziałem tłuszczu.

 

17

 

       72               

Wiejska

 

Pikantna mieszanka przypraw naturalnych i ich ekstraktów. Wśród wielu przypraw szczególnie wyczuwalny jest pieprz, czosnek i papryka. Polecana do kiełbas o  zwiększonej zawartości tłuszczu.

 

5-7

 

       73               

Wiejska domowa

 

 

Nowość

 

Doskonała przyprawa oparta na mieszaninie przypraw naturalnych oraz ich ekstraktów. Wyraźna nuta  czosnku oraz  pieprzu predysponują wyroby z zastosowaniem tej przy- prawy do grupy kiełbas tradycyjnych          

 

8

 

       74               

Zwyczajna ekstra

 

Typowa mieszanka przypraw naturalnych i ich ekstraktów do produkcji kiełbasy zwyczajnej. Nadaje tradycyjny smak z dominującą nutą pieprzu, czosnku i  majeranku.

 

5-7

 

       75               

Zwyczajna

 

Typowa mieszanka przypraw naturalnych  do produkcji kiełbasy zwyczajnej. Nadaje tradycyjny smak z dominującą nutą pieprzu, czosnku i majeranku.

 

5-7

 

       76               

Żywiecka

 

Mieszanka przypraw naturalnych i ich ekstraktów do kiełbasy żywieckiej uwypuklająca aromatyczność tego wyrobu. W smaku szczególnie wyczuwalne pieprz i czosnek.

 

5-7

 

Zakład Produkcjno-Handlowy "CORSO"; ul. Związku Walki Młodych 1; 64-410 Sieraków Wlkp.;  tel. +48 61 29 52 441  email: zphcorso@gmail.com